Burn out & Stress
"Onze grootste overwinning is niet dat we nooit falen,
maar dat we telkens als we struikelen weer opstaan."
(Confusius)
Burn out
Burn out verwijst naar de gevolgen die ontstaan door samenloop van belastende omstandigheden op het werk, of thuis, of een combinatie van beiden, en dit over een bepaalde tijdspanne. Bv: door een overbelastte agenda, een onderbezet team, geen loon naar werken, conflicten met collega's of in je privéleven, ziekte of overlijden in je familie, … De draaglast van het leven wordt groter dan je draagkracht .
Voortdurend onder stress staan leidt tot burn out. Maar vaak zien we in therapie dat er bij de cliënt soms nog een onverwerkt verdriet aanwezig is wat de draaglast van de persoon zodanig kan ondermijnen dat een bijkomende vorm van (werk)stress net genoeg is om je emmertje te doen overlopen. Burn out is wanneer de stress over een te lange periode blijft duren waardoor je zowel psychisch als fysisch overbelast geraakt. In therapie kan er gewerkt worden aan mogelijke onverwerkte oorzaken zodat deze alsnog een plaats kunnen krijgen en je draagkracht terug vergroot wordt. Onderschat ook niet het verlies van zelfbeeld door een burn-out, het is hierbij belangrijk je eigen kwaliteiten maar ook je valkuilen te ontdekken zodat je ook hierin inzicht verwerft en patronen kan veranderen.
Wat gebeurt er in je hoofd en je lichaam bij burn-out?
Het hormoon cortisol speelt een centrale rol. Zwetende handen, hartkloppingen, malende gedachten, extreme vermoeidheid waar geen einde aan lijkt te komen; de verschijnselen van burn-out zijn vrij goed bekend. Maar waar die symptomen precies vandaan komen, wat er in het lichaam van mensen met een burn-out is gebeurd, is eigenlijk nog een groot raadsel. De enige verklaring die wetenschappers kunnen bedenken, is dat hun lichaam de stress niet meer goed kan controleren en dat het hormoon cortisol daarbij een centrale rol speelt. Dat hormoon zorgt er bij gezonde mensen voor dat ze in noodsituaties snel kunnen reageren en daarna weer kalmeren. Maar bij personen met burn-out is dit van slag en houdt dit stresshormoon het lichaam in continue staat van paraatheid — zodat het elk moment kan vechten of vluchten — met uitputting als gevolg. En aangezien cortisol ook effect heeft op het geheugen, het afweersysteem en de emoties, zou het veel van de burn-outsymptomen goed kunnen verklaren.
Stress
Werken, deelnemen aan het verkeer, sporten, een examen afleggen, dit zijn enkele voorbeelden van activiteiten die een gezonde spanning oproepen. Hierbij spannen de spieren aan, de hartslag verhoogt en de ademhaling wordt wat dieper en sneller. Deze gezonde spanning verdwijnt weer na het beëindigen van de activiteiten, het lichaam ontspant. Spanning mag gezien worden als een synoniem voor stress. Een portie stress is gezond zolang de eisen die tijdens een bezigheid aan iemand gesteld worden het verwerkingsvermogen van die persoon niet te boven gaan. Is dit wel het geval dan de wordt de stress ineffectief en veranderd in ongezonde stress en leidt tot burn-out of depressie. Om een paar voorbeelden te noemen: te veel stress als gevolg van problemen thuis door ziekte of spanning, te grote werkdruk, elke dag in de file,...
Stress is van invloed op ons lichaam, gedrag, gevoel en denkvermogen. Zo nu en dan is stress niet ongebruikelijk en hoeft niet tot problemen te leiden. Echter chronische of langdurig te hoge stress kan niet alleen tot lichamelijke klachten of ziektes leiden of bestaande ziektes verergeren, maar heeft ook een grote invloed op gevoelens, gedrag en gedachten of het denkvermogen.